Vriendenclub Drentsche Aa
Het Drentsche Aa-gebied huisvest bijzondere natuur en het landschap waar de beek doorheen kronkelt is superfraai. Het is echter ook uniek om een hele andere reden: de Drentsche Aa is een cultuurlandschap waar mens en natuur samen op werken. De helft van de grond in het Nationale Park wordt beheerd als  natuur, op een derde werken boeren en bovendien wonen er 34 duizend mensen in 21 dorpen. Elders in Nederland is natuur veelal afgezonderd, in het Drentsche Aa-gebied horen de mensen erbij – bewoners, boeren en recreanten. Met die combinatie tussen natuurbescherming en exploitatie van het gebied, lopen we voorop. Uiteraard vergt het wel extra aandacht om de bodem, het water en de natuur zo te gebruiken dat ook de bijzondere vegetatie aan zijn trekken komt.

Het Gebiedsfonds Drentsche Aa stimuleert bewoners die de band met het Nationaal Park willen aanhalen. Het fonds steunt hen met geld om de leefomgeving mooier en natuurrijker te maken. Ter ere van het 20-jarige jubileum van het Nationaal Park Drentsche Aa in 2022 wil het Gebiedsfonds daar een boost aan geven. Daarom heeft ze een vriendenkring opgericht. Bedrijven, organisaties en particulieren worden uitgedaagd een bijdrage te geven zodat het Gebiedsfonds meer activiteiten van bewonersgroepen in de benen kan helpen.

Zie jij ook het nut van een vitaal natuurrijk landschap dat gedragen wordt door de inwoners? Help dan mee.

Waterbedrijf Groningen eerste vriend
Het Waterbedrijf Groningen (WBG) is de eerste officiële vriend van het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Riksta Zwart, de directeur-bestuurder, zette op 13 december 2022 bij de waterwinlocatie in Glimmen haar handtekening onder de intentieverklaring. De natuur bekrachtigde dit moment door het ijzige water in het berijpte beekdal flink in het zonnetje te zetten.

Het Waterbedrijf wint grondwater van onder het Drents Plateau en maakt daar drinkwater van. In Glimmen wordt ook oppervlaktewater gewonnen uit de Drentsche Aa. In het stroomgebied van de hele beek is daarom extra aandacht cruciaal om te voorkomen dat het water vervuild raakt. Schoon water is de kern van het Nationaal Park: het zorgt niet alleen voor goed drinkwater, het is de voorwaarde voor de unieke vegetatie om te overleven. Daarom groeien er zoveel orchideeën, is het er fraai wonen en is het gebied populair bij toeristen. Het Gebiedsfonds is blij met de handtekening van het WBG en de jaarlijkse bijdrage van vijfduizend euro voor projecten van bewoners die het Drentsche Aa-gebied mooier maken en de natuurwaarden beter op de kaart zetten.

 

Help ook mee!
Fijn dat je vriend wilt worden van het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Onze eerste grote vriend is het Waterbedrijf Groningen, die jaarlijks een bedrag doneert voor projecten van het gebiedsfonds. Wil je ook een structurele bijdrage leveren? Mail renatekunst[at]hotmail.com en we nemen contact met je op. Als je kiest voor een grotere gift, eenmalig of jaarlijks, zijn we je zo dankbaar dat we je naam expliciet willen vermelden in ons jaarverslag. Daarmee getuig je zichtbaar van je waardering voor het prachtige Drentsche Aa-gebied. Ook kun je dat zelf (of je bedrijf) gebruiken in je communicatie. Zo zien anderen ook dat je je leefomgeving helpt mooier maken.

Misschien zoek je een iets bescheidener manier om van je vriendschap te getuigen? Dit kan door een vrije gift over te maken naar
IBAN: NL73 RABO 0129.0784.84 op naam van Stichting Gebiedsfonds Drentsche Aa. Omdat we een ANBI-instelling zijn, kun je je gift aftrekken van de belasting. Misschien vind je dat zo aantrekkelijk dat je je bijdrage nog wat wilt verhogen?

Wil je weten wat we doen voor dat geld? Kijk dan onder het kopje ‘projecten‘ welke doelen we steunen. En abonneer je op onze nieuwsbrief onderaan deze pagina, dan praten we je nu en dan bij.